Voor Jou

Meer weten

“Waarom groeien sloten, kanalen en grachten helemaal groen van het eendenkroos, maar blijft de stad kaal en grijs?”

Stellen van deze vraag is nog niet zo gek, want 50% van alle tuinen in Nederland zijn betegeld. Dat is niet goed: betegelde steden kampen met wateroverlast, hittestress en het verlies van biodiversiteit. Terwijl het Nederlandse water juist volop dichtgroeit met eendenkroos. Dit moet en kan anders.

Maar hoe dan?

Gezond waterleven zonder eendenkroos

Schoon water is belangrijk 🐟

Schoon water is belangrijk voor alles wat leeft. Het helpt planten, dieren en ons klimaat. Schoon water zorgt voor een goed en evenwichtig klimaat.

Eendenkroos is vaker een probleem ☠️

Zomers zie je vaak dikke dekens eendenkroos. Door warmte en veel stikstof groeit het snel. Eendenkroos verstikt het waterleven.

toxic duckweed, schadelijke eendenkroos
Flip the City illustratie eendenkroosverwijderen

Kroos weg halen is goed voor 't leven onderwater 😮‍💨

Als we vaker eendenkroos uit het water halen, kunnen waterplanten en vissen beter groeien. Als we eendenkroos weghalen, kan het zonlicht de bodem weer bereiken. Zo helpen we het leven in het water.

Een frisse blik op eendenkroos 👀

Flip maakt kroostegels van eendenkroos met planten voor meer biodiversiteit. Door deze te verkopen, stimuleren we het verwijderen van kroos vaker voor schoner maar ook minder stikstofrijk water.

Flip the City illustratie eendenkroos verwerken tot kroostegel
Flip the City illustratie eendenkroostegel in de grond

Van grijze steden naar groene steden 🌻

Bijna de helft van de tuinen en veel steden in Nederland zijn betegeld, wat leidt tot problemen als wateroverlast, hittestress en verlies van biodiversiteit.

Alle oplossingen zijn al in Nederland 💧

Vervang je stoeptegels door kroostegels: even groot, en gemaakt van eendenkroos in plaats van potgrond. Zo verminderen we veenafgraving en CO2-uitstoot, met een puur Nederlandse oplossing.

Flip the City illustratie eendenkroostegel watergeven
Flip the City illustratie eendenkroostegel met biodiversiteit

Geselecteerd voor de Nederlandse natuur 🦋

Wij maken kroostegels makkelijk in gebruik, met speciale zadenmixen voor elke plek, of het nu zonnig of schaduwrijk is. De planten die zullen groeien zijn allemaal inheems en typisch Nederlands.

9 vormen van waarde

En de 10 Sustainable Development Goals (SDG’s) waar kroostegels aan bijdragen.

🐝 Biodiversiteit

Kroostegels helpen meer verschillende planten en beestjes in de stad te krijgen door grijs te vervangen met bloeiende planten.

☔ Waterafvoer

Kroostegels laten regenwater door, zo kan het water de grond in gaan in plaats van over de straat lopen.

🌡️ Hittestress

De kroostegels zorgen voor koelere steden door water te verdampen, wat vooral fijn is tijdens hete dagen.

🐟 Waterkwaliteit

Door meer eendenkroos te gebruiken voor kroostegels wordt het water schoner en ruikt het minder sterk.

🔁 Circulariteit

Kroostegels zijn gemaakt van groen afval en passen goed in een toekomst zonder afval.

🤝 Lokale economie

We proberen de Kroostegels zoveel mogelijk lokaal te oogsten, wat goed is voor de stad en haar inwoners.

📗 Natuureducatie

Met kroostegels leren mensen op een leuke manier over hoe verschillende planten samen een ecosysteem vormen.

🌳 Koolstofopslag

Kroostegels helpen CO2 uit de lucht te halen. Kroos vangt bijna 100 keer meer CO2 per hectare (per dag!) dan een natuurlijk bos.

🚜 Lokale nutriënten

Door eendenkroos te gebruiken voor kroostegels helpen we de natuur een handje door stikstof op te nemen.er CO2 per hectare (per dag!) dan een natuurlijk bos.

Antwoord op jouw vraag

Dit geeft ons de tijd om alle kroostegels die zijn besteld te produceren: we hebben nog wat tijd nodig om te investeren in de instructies op de kroostegels optimaal te groeien en de verpakking te optimaliseren.

Ook willen we graag met deze eerste pre-order de groei van de kroostegels coördineren. Zo kunnen we gezamenlijk de impact meten. 22 Maart is Wereld Waterdag, een perfect moment om onze tegels te leveren!

Het lijkt misschien een verpakking, maar de kartonnen bak waar het eendenkroos in zit is een essentieel onderdeel van het product. Op deze manier houd de tegel in de ontkiem fase meer water vast, biedt het bescherming en laat het mensen zien dat je iets aan het groeien bent. We gebruiken uitsluitend gerecycled karton uit Nederland en na verloop van tijd zal het gewoon afbreken, wederom een keten die gesloten wordt.

In een volgende versie maken we graag gebruik van andere reststromen zoals gemaaid bermgras, eendenkroos en houtvezel. 

We hebben de berekening van het aantal soorten die de tegel aantrekt gebaseerd op de CPC Insect-Pollinator database en de Global Biodiversity Database. Wat betreft de CO2-uitstoot, waterhoeveelheden en stikstofafzet, deze zijn afkomstig uit ons eigen onderzoek en worden ondersteund door academische rapporten. We werken momenteel aan de optimalisatie hiervan om u op een eenvoudige manier inzicht te geven in onze methodologie

Op dit moment hebben we een kleine supply chain gebouwd in Rotterdam in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en groen aannemer Groen-Punt BV. Het eendenkroos wordt dus nu nog alleen verwijderd uit de stedelijke regio van Rotterdam. Ben jij een gemeente en heb jij ook veel last van eendenkroos? Neem contact op met hidde@letsflipthecity.nl om samen impact te maken.

Dat kan: de selectie van planten en bloemen is zo uitgekozen dat er in ieder moment van het jaar iets anders groeit, en tevens blijft het een natuurlijk proces. Uit onze ervaring zien we dat je in ieder seizoen nieuwe planten en bloemen tegen komt. 

Op basis van onze eigen pilots zien we dat de tegels gemiddeld wel twee jaar meegaan. Veel van de geïntegreerde planten zijn meerjarig, dus kunnen net zo lang meegaan totdat de nutriënten opraken. Nadat de planten en bloemen zijn volgroeid, laten ze hun zaden vallen, waardoor er weer een nieuw cyclus van groei start.

Gemiddeld zien we dat de kroostegels binnen twee tot zes weken kiemen. Dit is natuurlijk afhankelijk van het seizoen: in koudere en nattere seizoenen kan dit langer duren.

Blijf op de hoogte

Onze missie is nog maar net begonnen dus blijf op de hoogte van ons avontuur en meld je aan voor onze nieuwsbrief. Samen staan we circulairder. Laat ons even weten hoe je in contact wil blijven!