Voor Jou

Stappen plan

“Van kroostegel naar biodivers tuintje binnen 1... 2... 3”

Stappenplan

Tegelwijsheid: een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je meer groen rondom je huis? Dan is een geveltuin een goed idee. Door een paar tegels te vervangen voor kroostegels zorg je voor meer plek voor biodiversiteit. Voordat je begint, is het goed om ons stappenplan even zorgvuldig door te nemen.

(1) Check de spelregels​

Voordat je begint, check bij je lokale gemeente de regels voor het aanleggen van een geveltuin en informeer of je stoeptegels voor je gevel mag weghalen. Gelukkig zijn veel gemeenten enthousiast over vegroening door bewoners.

Raadpleeg ook de Groene Subsidiewijzer voor eventuele subsidies die je project kunnen ondersteunen. Sommige gemeentes helpen zelfs een handje door de tegels en het zand op te halen.

(2) Juiste locatie, juiste moment​

Selecteer een goede locatie voor de kroostegel, het liefste een plek die niet te vol in de zon staat, maar ook niet teveel in de schaduw. Denk ook na over hoe vochtig de plek is: want té vochtig en je kan wortelrot krijgen, te droog en de planten hebben dorst.

Wacht zeker tot het einde van maart, begin april of mei met de aanleg van uw kroostegels en geveltuintjes. Het liefste nadat er geen vorst meer is in de nacht. Vaak zaaien veel mensen ook in de nazomer en het najaar inheemse bloemen, omdat sommige zaden wat langer nodig hebben om te kunnen kiemen.

(3) Stoeptegels verwijderen​

Ga je de tegels zelf verwijderen? Wrik de tegels dan los met een spade. Gebruik liever geen schep om tussen de stoeptegels stenen los te wrikken, omdat je hiermee het blad van je schep kunt beschadigen.

Ga voorzichtig te werk zodat je voorkomt dat leidingen of kabels in de grond worden beschadigt. Hergebruik de stoeptegels op een milieuvriendelijke manier: denk aan een tegelrand voor je tuin, tweedehandse verkoop en soms bieden gemeenten een Tegeltaxi aan.

(4) Kroostegel plaatsen​

De kroostegel bevat de benodigde voedingsstoffen en is ontworpen voor optimale groei van de bijgevoegde planten. Maar een extra compost of bladeren laag onder de kroostegel is natuurlijk voordelig als extra voeding.

Plaats de kroostegel direct in de uitgegraven plek. Doe dit op zo’n manier dat de tegel een stukje boven de stoeptegels uitsteekt. Zo communiceer je naar mensen dat hier iets groeit en verklein je ook de kans dat slakken vanuit de grond naar de kroostegel kruipen.

(5) Water en liefde geven​

Regelmatig water geven is essentieel voor de groei van de inheemse planten. Niet teveel natuurlijk: wat niet werkt is teveel nattigheid. De plek waar de kroostegel komt moet niet permanent drassig of nat zijn

Om te controleren of de planten water nodig hebben kun je een vinger diep in de kroostegel steken. Als er wat grond aan je vinger blijft plakken is de grond vochtig genoeg. Het liefst check je dit elke dag even en bewater je in de ochtend of avond. Tijdens de ontkiemingsfase is het belangrijk dat de tegel niet te veel uitdroogt.

Extra tips en tricks

Zaden zijn van iedereen 🫘

Wanneer de bloemen in de kroostegel uitgroeien, laten ze na hun bloeiperiode de zaden vallen op de bodem. Daarna begint de cyclus opnieuw. Je kunt ook proberen om zaden zelf te oogsten, bewaren en verspreiden.

Hou plantengroei goed in de gaten 🔋

Als je merkt dat de groei minder hard gaat of de planten er niet gezond uitzien, kun je er altijd extra voedingsstoffen – zoals veenvrije compost – aan toevoegen. Niet elke ondergrond is natuurlijk hetzelfde.

Je kroostegel is een kunstwerk ✂️

Wanneer de bloemen in de kroostegel uitgroeien, laten ze na hun bloeiperiode de zaden vallen op de bodem. Daarna begint de cyclus opnieuw. Je kunt ook proberen om zaden zelf te oogsten, bewaren en verspreiden.

Tuinafval zijn voedingstoffen ♻️

Laat afgevallen bladeren liggen, daar haalt de bodem weer veel voedingsstoffen uit. Zorg er voor al voor dat je de natuurlijke balans niet verstoort door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden.

Blijf op de hoogte

Onze missie is nog maar net begonnen dus blijf op de hoogte van ons avontuur en meld je aan voor onze nieuwsbrief. Samen staan we circulairder. Laat ons even weten hoe je in contact wil blijven!